Acker Bilk overleden

acker bilkDe Britse jazzklarinettist Acker Bilk is op 85-jarige leeftijd overleden op zondag 2 november. Hij was al langere tijd ziek.
Bernard Stanley Bilk nam in zijn jeugd de bijnaam Acker aan, 'maat' in het dialect van zijn geboortegrond Somerset. Hij maakte, met zijn kenmerkende bolhoed en sik, carrière in de jaren 50 en 60, vaak onder de naam Mr. Acker Bilk. Zijn grootste hit kwam in 1961 met de single die aanvankelijk Jenny heette, naar zijn dochter. Het melancholische nummer werd echter uitgebracht als de titelsong van de BBC-serie Stranger on the shore en werd onder die naam wereldberoemd. Het nummer stond 55 weken in de Britse hitlijst en Acker Bilk werd de eerste Britse artiest die op nummer één kwam te staan in de Amerikaans Billboard-hitlijst. 
Bilk leerde in de Tweede Wereldoorlog klarinet spelen nadat hij een instrument had geleend van een andere militair. Hij zei altijd dat zijn unieke geluid was te danken aan het feit dat hij als kind een deel van een vinger had verloren bij het sleeën en twee tanden bij een vechtpartij op school.In 2001 werd Bilk door koningin Elizabeth geridderd voor zijn muzikale verdiensten.
Zijn laatste optreden was vorig jaar augustus. De Nederlandse klarinettist Bert Brandsma verving Acker Bilk regelmatig en schreef over hem een artikel in de Klarinet 91 (januari 2014). Hij schreef o.a.: "Acker Bilk is een fenomeen. Bijna een soort antiheld in de wereld van de klarinet, zich totaal niet bezig houdend met vingervlugge hoogstandjes waar musici zich maar al te vaak op blindstaren. Met daarnaast een embouchure die zelfs voor jazzbegrippen extreem los is. Bij een normale sterveling zou dat leiden tot grote intonatieproblemen, maar Acker beschikt over een goed oor voor zuiverheid, waardoor hij dat als vanzelf corrigeert. Wel kan de man als geen ander muzikale schetsen maken, als een groot schilder die aan enkele verfstreken genoeg heeft om iets artistieks neer te zetten. Hij speelt veelvuldig in het lage register, met een diepe vibratorijke toon, die extra sfeervol klinkt doordat er bewust valse lucht aan is toegevoegd."

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bestellen

Abonnee worden

Mis niets van je favoriete muziekinstrument. Neem nu een abonnement.Tijdelijke aanbieding

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bladmuziek bestellen

Bestel bijzondere bladmuziek voor klarinet van Uitgeverij de Klarinet. 

Bladmuziek bekijken