30 mei: Lezing 'hout van de klarinet'

Op 30 mei zullen Henk Jansen, bosecoloog en medewerker van tijdschrift De Klarinet en Frida van der Veen, expert in verantwoorde bosproducten van eLigna, dieper ingaan op het hele verhaal van het hout van de Dalbergia melanoxylon waarvan de meeste klarinetten gemaakt worden. De lezing vindt plaats tijdens de klarinet-basklarinetdag in Splendor Amsterdam (Nieuwe Uilenburgerstraat 116; zie www.bassclarinet.nl), start om 13.45 uur en is gratis toegankelijk.

Het houtverhaal begint in Oost-Afrika (Tanzania en Mozambique) en leidt na de kap en het verzagen naar de ateliers van de klarinetbouwers in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en andere landen. Sinds een jaar of vijf is er een alternatieve manier van hout oogsten ontwikkeld onder het FSC-certificaat (FSC staat voor Forest Stewardship Council: een wereldwijd erkend label dat garant staat voor verantwoord bosbeheer). Met medewerking van het Mpingo Conservation Development Initiative uit Tanzania geven Henk Jansen en Frida van der Veen een actueel inzicht in de mogelijkheden die geboden worden deze boom en daarmee het hout voor toekomstige generatie klarinetspelers te behouden.

Voorlichtingsmateriaal voor de stand die gedurende de hele klarinetdag aanwezig zal zijn, wordt verzorgd door FSC Nederland. Ben Romein van FSC Nederland zal overdag aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Meer informatie:
www.elodea.org en www.eLigna.nl

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bestellen

Abonnee worden

Mis niets van je favoriete muziekinstrument. Neem nu een abonnement.Tijdelijke aanbieding

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bladmuziek bestellen

Bestel bijzondere bladmuziek voor klarinet van Uitgeverij de Klarinet. 

Bladmuziek bekijken