Oudt Liedeken

Bezetting
mezzosopraan en klarinetkwartet

Componist
Cornelis Dopper
(arr. Joost Volkers)

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75

In 1909 componeerde Dopper het Oudt Liedeken bij een gedicht van de Nederlandse dichter Jules Schürmann (1873-1927). Het lied, oorspronkelijk voor mezzosopraan en piano, is een liefdeslied dat naadloos past in romantiek van het begin van de twintigste eeuw. Joost Volkers maakte een arrangement voor mezzosopraan en klarinetkwartet: twee besklarinetten, altklarinet en basklarinet (op verzoek kan de altklarinetpartij geleverd worden als partij voor bassethoorn of besklarinet).

Cornelis Dopper (1870, Stadskanaal-1939, Amsterdam) was in zijn tijd een bekend en geliefd componist, dirigent en muziekpedagoog. Hij studeerde aan het Conservatorium van Leipzig, onder andere bij Carl Reinecke. In 1908 werd Dopper aangesteld als tweede dirigent van het Concertgebouworkest onder Willem Mengelberg. Hij bleef er werkzaam tot zijn pensionering in 1931. Wegens zijn grote verdiensten prijkt Doppers naam tot op de dag van vandaag op de balustrade van het balkon in het Concertgebouw tussen de groten van zijn tijd.

Cornelis Dopper heeft meer dan honderd composities op zijn naam staan – symfonieën, symfonische gedichten, koormuziek, kamermuziek en educatieve werken – waarvan slechts enkele in druk verschenen. Wegens zijn liefde voor het Nederlandse volkslied, de Nederlandse cultuur en het Nederlandse landschap is hij wel de meest 'Hollandse' van de Hollandse componisten genoemd. De titels van zijn symfonieën getuigen daarvan: Rembrandtsymfonie, Amsterdamse symfonie, Zuiderzeesymfonie.

Meer informatie over Cornelis Dopper is te vinden op de website van de Stichting Cornelis Dopper: www.cornelisdopper.nl.

bezetting: mezzosopraan, 2x (bes)klarinet, altklarinet en basklarinet (tot lage c)
niveau (A-D): B/C