Oudt Liedeken

Bezetting
mezzosopraan en klarinetkwartet

Componist
Cornelis Dopper
(arr. Joost Volkers)

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75

In 1909 componeerde Dopper het Oudt Liedeken bij een gedicht van de Nederlandse dichter Jules Schürmann (1873-1927). Het lied, oorspronkelijk voor mezzosopraan en piano, is een liefdeslied dat naadloos past in romantiek van het begin van de twintigste eeuw. Joost Volkers maakte een arrangement voor mezzosopraan en klarinetkwartet: twee besklarinetten, altklarinet en basklarinet (op verzoek kan de altklarinetpartij geleverd worden als partij voor bassethoorn of besklarinet).

Cornelis Dopper (1870, Stadskanaal-1939, Amsterdam) was in zijn tijd een bekend en geliefd componist, dirigent en muziekpedagoog. Hij studeerde aan het Conservatorium van Leipzig, onder andere bij Carl Reinecke. In 1908 werd Dopper aangesteld als tweede dirigent van het Concertgebouworkest onder Willem Mengelberg. Hij bleef er werkzaam tot zijn pensionering in 1931. Wegens zijn grote verdiensten prijkt Doppers naam tot op de dag van vandaag op de balustrade van het balkon in het Concertgebouw tussen de groten van zijn tijd.

Cornelis Dopper heeft meer dan honderd composities op zijn naam staan ā€“ symfonieën, symfonische gedichten, koormuziek, kamermuziek en educatieve werken ā€“ waarvan slechts enkele in druk verschenen. Wegens zijn liefde voor het Nederlandse volkslied, de Nederlandse cultuur en het Nederlandse landschap is hij wel de meest 'Hollandse' van de Hollandse componisten genoemd. De titels van zijn symfonieën getuigen daarvan: Rembrandtsymfonie, Amsterdamse symfonie, Zuiderzeesymfonie.

Meer informatie over Cornelis Dopper is te vinden op de website van de Stichting Cornelis Dopper: www.cornelisdopper.nl.

bezetting: mezzosopraan, 2x (bes)klarinet, altklarinet en basklarinet (tot lage c)
niveau (A-D): B/C

Carnaval des animaux

Bezetting
klarinetorkest

Componist
Camille Saint-Saëns
(arr. Alard de Boer)

€ 35,00

Abonneeprijs: € 31,50

Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef Le Carnaval des Animaux aanvankelijk alleen voor privégebruik. Hij wilde niet dat het werk gepubliceerd zou worden gedurende zijn leven. Tijdens zijn leven werd het dan ook slechts één keer voorgedragen. In 1922 werd het toch uitgegeven, waarna het stuk enorm populair werd in allerlei bewerkingen.

Er worden vaak teksten gebruikt bij dit werk. De Amerikaanse dichter Ogden Nash scheef in 1949 humoristische gedichten die veelvuldig gebruikt zijn bij opnames en concerten. In Nederland maakte Kees Stip in 1962 kwatrijnen op de verschillende dieren en in 2005 liet Ivo de Wijs zijn inspiratie rijkelijk vloeien om dit muzikale dierenstuk van passende teksten te voorzien.

Alard de Boer bewerkte voor het Groninger klarinetorkest Clarinets Unlimited in 2008 vijf delen van het Carnaval der dieren. Ter toelichting het volgende:

De solo in 'Éléphant' — met een passend, zwaarwichtig thema — is voor contra-alt of contrabas. De geoefende luisteraar zal in dit deel ook melodieën van Berlioz en Mendelssohn herkennen.

'Le coucou au fond des bois' (de koekoek aan de rand van het bos): liefst eenentwintig keer herhaalt deze broedparasiet haar roep, maar je ziet haar niet want de speler verstopt zich ergens buiten de zaal.

Het duet tussen 2 esklarinetten in 'Personnages à longues oreilles' kan eventueel door 1 speler gespeeld worden.

'Cygne' (zwaan) is zeer populair geworden, met name in de versie voor cello en piano. Ook werd er in 1907 door de Russische choreograaf Michel Fokine voor de befaamde ballerina Anna Pavlova een balletsolo op gemaakt, die nog steeds tot de meest gedanste solo's ooit behoort.

Het stuk 'Fossiles' bevat een citaat uit Saint-Saëns' eigen beroemde Danse macabre. Maar ook zijn er thema's van Mozart (Ah, vous dirai-je maman) en Rossini (uit Il barbiere di Siviglia) in verwerkt. Kwade stemmen beweren dat Saint-Saëns enkele collega's hiermee op de hak wilde nemen, wellicht de reden waarom hij het stuk niet tijdens zijn leven wilde laten drukken?

bezetting: esklarinet (evt. twee in het middelste deel), besklarinet 1, 2 en 3, altklarinet, basklarinet (tot lage es), contrabas- en/of contra-altklarinet
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 10'

Serenade

Bezetting
klarinetorkest

Componist
Paul Dzon

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75

Klarinettist en componist Paul Dzon (Maastricht, 1957) studeerde klarinet bij Bert van den Akker en HaFa-directie bij Hubert Cardous en Martin Koekelkoren aan het Maastrichts Conservatorium. In 1979 leidde dit tot het diploma Docerend Musicus klarinet, in 1980 gevolgd door Directie HaFa en in 1981 door het diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie deed hij in het Hongaars-Roemeens ensemble 'Haira' de nodige speel- en arrangeerervaring op, waarmee hij in zijn latere arrangementen en composities zijn voordeel deed. Sinds 1980 speelt Paul bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine te Rotterdam. Bij het Egerländer gezelschap 'Herman Engelbertinck und sein Egerländer Musikanten' is hij één van de vier vaste houtblazers.

Vanaf 1987 arrangeert en componeert Paul Dzon voor onder andere fanfare, harmonieorkest, klarinetkwartet, saxofoonkwartet en malletband. Voor blaasorkest schreef hij onder andere Kolo, Caçak, Hora en Saxomania. Voor viool en harmonieorkest bewerkte hij Cîocalia, Zwei Gitarren en Valse Triste. Diverse van zijn composities en arrangementen zijn door de Marinierskapel op cd gezet. Ook verschenen veel werken in druk bij Mansarda muziekuitgeverij.

De Serenade werd gecomponeerd in 1994, in opdracht van een collega die ook bij de Marinierskapel speelde. De oorspronkelijke bezetting was 12 basklarinetten. Later maakte Paul er bewerkingen van voor andere ensembles.

De componist over het stuk: "Ik heb een grote voorliefde voor Balkanmuziek met zijn onregelmatige maatsoorten. Ik vond het daarbij een uitdaging een stukje te schrijven met onregelmatige maatsoorten, maar niet in een specifiek Balkanidioom. Belangrijk vind ik het dat de muzikanten plezier ontlenen aan het spelen van deze muziek, terwijl de luisteraar ook aangename momenten beleeft. Het is muziek geschreven voor uitvoerders én luisteraars!"

bezetting: 3x (bes)klarinet, altklarinet en basklarinet (tot lage es), optioneel: contra-alt of contrabasklarinet
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 2'30

Three Preludes

Bezetting
klarinetkwartet

Componist
George Gershwin
(arr. Henk Greven)

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75

George Gershwin (1898-1937) werd in Brooklyn geboren als zoon van Russisch-joodse immigranten. Gershwin begon zijn loopbaan rond 1916 als liedjescomponist. Ondanks zijn grote successen op het gebied van de lichte muziek, bevredigde dit genre hem niet. Hij wilde als een serieuze 'klassieke' componist gezien worden. Zijn eerste en belangrijkste poging daartoe was het schrijven van de Rhapsody in Blue (1924). In dit werk verbindt hij, net als in andere orkestwerken klassieke muziek met jazz. Ook in de Three preludes (1926) voor solopiano zijn klassieke elementen en jazzharmonieën en -ritmes te horen. Het gesyncopeerde ritme van de eerste prelude is gebaseerd op de Braziliaanse baião en de akkoorden bevatten voortdurend septiemen. Het tweede, langzame, deel is, volgens de componist, een bluesy nocturne, waarin een jazzy melodie omhoog klimt boven een stuwende baslijn. Het snelle derde deel krijgt harmonische structuur door een slimme afwisseling van mineur- en majeurmelodieën.

Henk Greven (1955) is als arrangeur en componist autodidact. Hij componeert momenteel bigbandstukken. Dit arrangement is geschreven voor het klarinetkwartet Arghûl uit Groningen (Nederland) in het kader van het tienjarig bestaan van dit kwartet. In de muziek van Gershwin zijn, net als bij bijvoorbeeld Bach, vaak drie of vier lijnen te onderscheiden (melodielijn, ondersteuning een terts of een sext lager, tegenstem, baslijn). Deze lijnen zijn uitgeschreven tot partijen voor de vier klarinetten.

bezetting: 3x (bes)klarinet en basklarinet (tot lage es)
niveau (A-D): D
tijdsduur: ca. 6'30

Daedalus & Icarus

Bezetting
klarinetorkest

Componist
Robert Kahn

€ 27,50

Abonneeprijs: € 24,75

Daedalus & Icarus is geschreven in de zomer van 2011, oorspronkelijk voor strijksextet. Daarna is het gearrangeerd voor klarinetorkest en opgedragen aan Corry Stoffelsma, Roberts klarinetdocent, en aan het door haar geleide Clarinet Choir Prinses Irene, te Huizen.

De compositie is gebaseerd op de gelijknamige Griekse mythe. Het verhaal gaat over Daedalus en zijn zoon Icarus, die gevangen zitten op Kreta, het eiland van koning Minos. Gezien ontsnappen via de bewaakte havens onmogelijk is, besluit de vader vleugels te bouwen en met zijn zoon weg te vliegen. Hij waarschuwt zijn zoon vlak achter hem te blijven en vooral niet te hoog of te laag te vliegen. Icarus echter, na een succesvol vertrek, wordt hoogmoedig en begint hoger en hoger te vliegen, steeds dichter naar de zon. Uiteindelijk verbrandt de zon zijn vleugels en stort Icarus hopeloos de zee in, die naar hem vernoemd werd: de Ikarische zee.

Robert Kahn groeide op in Nederland, waar hij klarinetles had van Corry Stoffelsma, en lid was van Muziekvereniging Prinses Irene, te Huizen. Na zijn middelbare school ging hij naar Amerika om zijn muziekstudie voort te zetten. Robert zit nu in zijn tweede studiejaar van een master in orkestdirectie in New York City en componeert in zijn vrije tijd. Meer informatie: www.robertkahn.com.

Kijk op YouTube voor een live-registratie van een uitvoering door het Clarinet Choir van Muziekvereniging Prinses Irene o.l.v. Corry Stoffelsma.

bezetting: esklarinet, besklarinet 1, 2, 3, altklarinet, basklarinet 1, 2, contra-altklarinet, contrabasklarinet
niveau (A-D): C+
tijdsduur: ca. 3'30

Sonate KV 292

Bezetting
2 klarinetten
(kan ook met klarinet en cello/fagot)

Componist
Wolfgang Amadeus Mozart
(arr. Coen Wolfgram)

€ 12,50

Abonneeprijs: € 11,25

Deze uitgave is een transcriptie voor twee klarinetten van de Sonate in Bes majeur KV 292 van Mozart voor fagot en cello uit 1775. Over het ontstaan van dit werk is weinig bekend. Wellicht is het werk een opdracht geweest van een bevriende cellist en fagottist, wat de bijzondere bezetting zou kunnen verklaren. Of wellicht is het oorspronkelijk voor twee cello’s of twee fagotten gedacht en heeft de uitgever J.J. Hummel uit Berlijn het later rond 1800 voor verschillende bezettingen uitgegeven, en is alleen die voor cello en fagot bewaard gebleven? Of is het bedoeld als een sonate voor fagot met een basso continuo partij? We zullen het antwoord nooit weten, tenzij er ooit nog een origineel handschrift van Mozart wordt gevonden.

De Sonate is, ondanks de duobezetting, een substantieel werk dat prima uitgevoerd kan worden tijdens een kamermuziekconcert. Maar het stuk is ook heel geschikt om in een lessituatie te gebruiken omdat het technisch goed speelbaar is, en muzikaal interessant. Bovendien is het een uitstekende kennismaking met de stijl van Mozart.

De Sonate bestaat uit drie delen in de klassieke volgorde snel – langzaam – snel. Er staan maar weinig dynamische aanwijzingen in zowel de oorspronkelijke, als in deze uitgave. Dit geeft de spelers grote vrijheid om een eigen interpretatie uit te denken. De articulatietekens zijn een suggestie van de uitgever, en kunnen ook naar eigen inzicht van de spelers worden aangepast. Deze uitgave voor twee (bes)klarinetten staat in de originele toonsoort Bes Majeur (klinkend) en kan daardoor gecombineerd worden met de uitgave voor fagot & cello. Het is hierdoor ook uitvoerbaar als duo voor besklarinet & cello of besklarinet & fagot. Via het internet is de bladmuziek van het origineel vrij eenvoudig te vinden, op bijvoorbeeld de IMSLP-site.

bezetting: twee (bes)klarinetten (of besklarinet + fagot/cello, deze versie zelf downloaden)
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 11'30

Alfedans en Trolltog

Bezetting
klarinetkwartet

Componist
Edvard Grieg
(arr. Wim Handels)

€ 17,00

Abonneeprijs: € 15,30

De Alfedans (Elfendans) en Trolltog (Mars van de trollen) zijn twee delen die afkomstig zijn uit Griegs Lyrische stukken (Noors: Lyriske stykker), een verzameling van 66 korte pianostukken. Deze 66 werkjes werden gepubliceerd tussen 1867 en 1901, in tien delen. De Alfedans is het vierde stuk in het eerste deel (opus 12, waarschijnlijk gecomponeerd in 1866 of 1867). De Trolltog is het derde stuk in het vijfde deel (opus 54, gecomponeerd in 1889 of 1891). Van dit vijfde deel heeft Grieg de eerste vier stukken ook georkestreerd als de Lyrische Suite.

De Noorse componist en pianist Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) werd geboren in een muzikale familie. Op 6-jarige leeftijd krijgt hij les van zijn moeder in piano en theorie. Zij was een strenge lerares, maar Grieg zal haar daar later enkel dankbaar voor zijn. Grieg werd ook wel "de Chopin van het Noorden" genoemd. Zijn eerste compositie Variaties op een Duitse melodie, voor piano, schreef hij op twaalfjarige leeftijd. Hij nam het werk mee naar school, maar werd er voor gestraft, en het manuscript werd verbrand. Tot zijn bekendere werk worden het Pianoconcert in a klein, de Lyrische stukken, liederen en de Peer Gynt suites gerekend.

Grieg had zijn leven lang last van ademhalingsproblemen door een ernstige vorm van pleuritis. In 1885 verhuisden Grieg en zijn vrouw naar Bergen, vanwege zijn zwakke gezondheid; daarin kwam toen verbetering. Hij liet er een huis bouwen, dat de naam Troldhaugen kreeg. Grieg bleef zijn composities in het buitenland uitvoeren, wat zijn gezondheid niet ten goede kwam. Uiteindelijk werd zijn leven een strijd tegen zijn ziekte.

Dit arrangement is van de hand van de Nederlandse amateurklarinettist Wim Handels en is voor klarinetkwartet: 3 besklarinetten en basklarinet en is geschikt voor spelers vanaf C-niveau. Wim Handels (geb. 1948 te Nieuwenhagen (nu: Landgraaf)) werkte 40 jaar als docent Duits aan de S.G.Spieringshoek te Schiedam. Net als Grieg is hij vanaf zā€™n 6e actief bezig met muziekbeoefening: piano en klarinet. Hij speelde bij verschillende harmonieorkesten en maakt(e) regelmatig arrangementen en transcripties voor kleine bezettingen, zoals kwartetten, kwintetten en klarinetchoirs. Zijn motto is: "Eén dag geen muziek gemaakt of gehoord, betekent één dag niet geleefd!"

bezetting: besklarinet 1, 2, 3, basklarinet
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 5'

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bestellen

Abonnee worden

Mis niets van je favoriete muziekinstrument. Neem nu een abonnement.Tijdelijke aanbieding

Losse nummers

Bestel het nieuwste nummer of een eerdere uitgave eenvoudig online.

Los nummer bestellen

Bladmuziek bestellen

Bestel bijzondere bladmuziek voor klarinet van Uitgeverij de Klarinet. 

Bladmuziek bekijken